gevestigd in de
Distelkamp

19e eeuwse herenhoeve

In het Betuwse Dodewaard staat De Distelkamp, een statige herenhoeve uit de 19e eeuw. Het landhuis is omgeven door een boomgaard en een oude beuk en daarachter de boomgaard ziet u de schuur en het koetshuis, waar voorheen nog een ambachtelijke boekbinderij gevestigd was. Sinds kort vindt u Van Mourik in deze prachtige hoeve met zijn rijke historie.


Hieronder een korte impressie van deze historie.

Dodewaardse historie


Dodewaard is een zeer oude dorp, waarvan de naam afgeleleid kan zijn van de naam Dodo (een graaf die in de 9e eeuw bezittingen in de Betuwe had) of van waard (eiland of land aan het water): de ‘waard van (graaf) Dodo’ dus. Gezien de naam “waard” vermoedt men dat het oude dorp Dodewaard aan het water heeft gelegen en evenals het oude dorp Wolferen is verdwenen met een overstroming. De oudste bewoning van de dorpen in het Rivierengebied vond plaats op de hoger gelegen gebieden, de oeverwallen. De Betuwe was ook in de Romeine tijd al bevolkt door de Bataven. Het ontstaan van Dodewaard wordt gezocht in vroege middeleeuwen, tussen 500 en 800, de tijd van de Franken. 
???????

(Bron: Regionaal Archief Rivierenland)


Boerenknechten
Bij De Distelkamp, 1900-1910

Van de families Troost en Looijen bij De Distelkamp tot de oude deel, hulp bij de melkbussen en de originele abrikozenboom.


Arie en Gerrit Troost, 1930

Met paarden en rijkoets


Rond 1930

Oude beelden rondom De Distelkamp, met de schuren, het landhuis en het koetshuis.


Het leven rondom de Distelkamp, in het Begin van de twintigste eeuw


Momenteel zijn we zeer zorgvuldig Van Mourik vorm aan het geven in De Distelkamp, omdat we niets aan de authenticiteit en originaliteit van dit stukje historie af wilen doen.?????


Van Mourik in De Distelkamp bezoeken?